Selamat Datang

Nuffnang

Friday, June 25, 2010

Doa untuk anak sebagai panduan kita bersama......Petua ini saya perolehi ketika saya membelek-belek blog lain dan saya terjumpa petua ini pada salah satu blog tersebut. Marilah kita bersama sama mengamalkan petua ini untuk kebahagian anak-anak kita. Tiada yang terbaik boleh kita berikan selain wang ringgit pendidikan yang sempurna bercampur kasih sayang sahaja mampu membentuk anak-anak kita ke jalan yang kita impikan.

Sebagai ibubapa kita inginkan yang terbaik untuk anak kita khususnya. Ini merupakan antara amalan-amalan yang akan membantu kita ibubapa dalam proses membentuk anak kita ke arah yang kita impikan.
1) Bacakan doa di atas kepala anak, hembus di kepalanya, ubun-ubunnya atau jantungnya insyaallah anak tidak degil.

2) Al-Fatihah sebagai satu senjata utk merangsang daripada melakukan sebarang masalah.

3) Ayat Qursi utk menghalau iblis & syaitan. Doa ini juga boleh dibaca utk menghindarkan anasir negatif yg masuk ke dlm badan anak yg menyebabkan mereka degil.

4)Surah Alam Nasyrah. Nabi juga menasihatkan Ali supaya membaca surah ini utk menerangkan hati & mudah ingat. Dan ia dibacakan kepada anak supaya mereka kurang degil dan lembut hati.

5) Surah Adh-Dhuhaa 1-5. Untuk anak yg malas sembahyang, degil, suka bergaduh & tension. Inilah surah utk anak menjadi solehah & soleh, lembut hati & dengar nasihat.

6) Doa Nabi Daud, "Ya Allah lembutkan bagi (nama anak) hati sebagaimana Kau lembutkan besi bagi Nabi Daud".

7) Surah Al-Anbiyaa ayat 69. Utk anak2 yg susah hendak sembahyang & liat sangat, doa yg paling mustajab ialah surah Ibrahim ayat 40, bermaksud " Ya Allah jadikan aku & anak-anakku org yg mendirikan solat".

8) Doa Manzzill - kombinasi ayat Al-Quran yg telah diajar nabi pada para sahabat kemudian ditulis oleh ulama.

9) Doa inilah sebagai senjata paling berkesan yg akan mengukuhkan iltizam kita & mudah menarik rahmat serta hidayat Allah supaya anak2 kita menjadi hebat.

No comments:

Post a Comment